04

iulie

Alegerea unui stil de meditație poate fi ceva dificil pentru un începător. La un nivel de bază toate tipurile de meditație au ca scop transcenderea mentalului discursiv , a egoului ( ahamkara ) dar nu toate stilurile sunt potrivite pentru toti. Astfel dacă nu rezonezi cu practica “mindfulness” poți încerca alte tehnici care sunt mai potrivite pentru personalitatea ta si țelul tău in viață.

Pentru început : În linii mari “ mindfulness” se referă la orice practică în care îți concentrezi atenția încercând să rămâi conștient de experiența momentului prezent. Acea experiență este ancorată de un obiect ca: respirația ( obiectul atenției este procesul respirator ) , senzația (în walking meditation -pașii pe care ii facem atunci când ne plimbăm ) și emoția .Ea are ca scop ultim eliminarea sau încetarea agitației mentale.

Unele din următoarele stiluri de meditație se înrudesc cu mindfulness ,unele duc practica mai departe – la un nivel mai adânc de investigare – iar unele se bazeaza pe tehnici diferite având ca obiect de meditație mantre , yantre și controlul respirației pentru a induce o stare de conștiință modificată.
La fel ca mindfulness există tehnici de meditație care își au rădăcina în tradiția budistă în timp ce altele își trag descendența din practicile meditative hinduse.

Mindfulness Meditation

Este o adaptare a practicilor budiste tradiționale , în special Vipassana, având influențe puternice și din alte tradiții ( Budismul Zen Vietnamez de la Thich Nhat Hanh) . “ Mindfulness “ este o traducere comuna din vest pentru termenul budist sati. Anapanasati “mindfulness of breathing “ face parte din practica budistă vipassana sau insight meditation și alte practice budiste meditative ca zazen. Mindfulness meditation este practica focalizării intenționate pe momentul prezent , acceptând și acordând atenție fără a judeca senzațiilor , gândurilor și emoțiilor care apar.

Vipassana Meditation

Acest cuvânt din limba pali, în tradiția budistă înseamnă “insight” – patrundere in adevărata natură a realității. Se referă la o varietate de tehnici de meditație care îl ajută pe practicant să acceseze un nivel adânc de conștiintă , să vadă adevărata natură a realitații și să contemple impermanența ( anicca). Mindfulness-ul respirației, al gândurilor, al emoțiilor si al acțiunilor este folosit pentru a pătrunde in adevărata natură a realității. În vipassana clasică, o tradiție budistă veche de 2500 de ani, mai întăi ne focalizăm atenția pe procesul respiratiei, apoi putem vedea impermanența prin observarea senzațiilor corpului și a naturii lor (de apariție și dispariție).

Dzogchen Meditation

Aceasta este o formă de meditație tantrică care îți cere să fi conștient de tot, ceea ce inseamnă că este “fără obiect” sau “nonduală” . Trebuie să practici meditația cu ochii deschiși și să eviți să etichetezi , să judeci gândurile , emoțiile sau senzațiile.

Mantra Meditation

O mantra este o silabă sau cuvânt , deobicei fără un înteles anume , care este repetată pentru a intra in rezonanța cu anumite energii din macrocosmos și pentru a-ți focaliza mentalul. Este practicată stând cu coloana vertebrala dreaptă și ochii închiși. Apoi practicantul repeta mantra în minte , în liniște pe toată durata sesiunii de meditație.

Loving-kindness Meditation (metta bhavana)

Populară in vest , această practică este similară cu anumite tradiții budiste tibetane care dezvoltau compasiunea , dar în esență este o formă nouă relativă de meditație. Trebuie să repeți o mantră în legătură cu eliberarea de frică și suferință menținând atenția pe tine insuți si pe diferiți oameni din viața ta cu care ai dificultăți. Metta bhavana ( termenul vine din limba pali – metta înseamna iubire, compasiune și bhavana înseamnă dezvoltare), este deci o metodă de dezvoltare a compasiunii. Ea vine din tradiția budistă, dar poate fi adaptată și practicată de oricine ,fără deosebire de apartenența religioasă. Meditația loving-kindness este în esență despre cultivarea iubirii.
Pentru a practica metta bhavana trebuie să te iubești pe tine mai întâi, ca mai apoi să-i iubești pe ceilalți.

Transcendental Meditation ( TM )

Este o formă specifică de meditație cu mantra introdusă de Maharishi Mahesh Yogi în 1995 în India și în Vest. Este o metoda de relaxare, reducerea stresului si dezvoltare personală . În timp ce stai în poziția de meditație te focalizezi pe rostirea unei mantre și astfel îți schimbi paternul respirației pentru a altera starea mentală.

Gazing Meditation ( Tratak)

Presupune fixarea privirii pe un obiect extern, deobicei flacara unei lumânări, imagine sau simbol ( yantră ). Este realizată cu ochii deschiși și apoi cu ochii închiși pentru a antrena capacitățile minții de concentrare și vizualizare. După ce închizi ochii , trebuie să menții imaginea obiectului cu ochiul minții. Există si alte forme de tratak care au diferite obiecte de concentrare.

Kundalini Meditation

Este o practică yoga , dar de asemenea o filozofie și poartă numele energiei latente ( kundalini shakti ) de la baza coloanei vertebrale, în practicile yoghine tantrice și practicile spirituale hinduse. Această energie se ridica prin canalul central ( sushumna nadi ) de la baza coloanei vertebrale către creștetul capului (sahasrara ) penetrând cele șapte chackre ( vortexuri energetice ) . În meditația kundalini se urmărește trezirea energie kundalini. Când aceasta energie este eliberată ea călătorește de-a lungul coloanei vertebrale și duce la experiența cunoscută sub numele de trezirea lui kundalini. Meditația Kundalini poate include tehnici de respirație, mantre, mudre și cântece pentru a accesa puterea minții subconștiente.

Self-Enquiry and “I Am” Meditation

Self-Enquiry reprezintă traducerea engleză pentru termenul Sanskrit “atma vichara”. Înseamnă “a investiga” adevărata noastră natură, pentru a găsi răspunsul la întrebarea “ Cine sunt Eu ? “ , ceea ce duce la cunoașterea intimă a adevăratului nostru Sine. Găsim referințe la acest tip de meditație în scrierile indiene foarte vechi ; a fost foarte popularizată de către înteleptul indian din secolul 20, Ramana Maharishi. Mișcarea modernă non-dualistă ( sau neo advaită ) inspirată foarte mult din învățăturile lui Ramana ca de altfel și din cele ale lui Nisargadatta Maharaj și Papaji folosește aceasta meditație și variații ale ei. Unii învățători contemporani ca Mooji , Adyashanti și Eckhart Tolle folosesc această tehnică .

Qigong Meditation

Qigong este un sistem chinezesc antic de sănătate care integrează posturi fizice , tehnici de respirație și vizualizări. Qigong însemnă cultivarea energiei și este un sistem practic pentru menținerea sănătății și mărirea vitalității. Micul circuit ceresc este o practică meditativă care presupune să stai intr-o postura de meditație și să circuli energia pe micul circuit.

Zazen Meditation

O practică zen foarte rigoristă cu prescripții despre cum să menții ochii, mâinile și postura . Zazen este o practică nondualistă care presupune pur și simplu să stai jos într-o postură așa cum Buddha a făcut-o acum mii de ani in urmă.
Scopul Zazenului este doar să stai jos, doar atât , suspendând toate judecățile și lăsând cuvintele , imaginile și gândurile să treacă fără a te implica ,ca un spectator în fața unui ecran pe care se proiectează un film. Perioadele de zazen pot alterna cu perioade de meditație în plimbare (walking meditation ).

În concluzie alegerea va apartine dar este important sa tinem cont ca cea mai buna meditatie este meditatia cu care ai rezultate